Katri Kirkkopelto: Soiva metsä

SIBELIUS KUVAKIRJASSA

Lukuviikkoa vietetään 20. – 26.4.2015. Ompun blogissa on linkkejä lasten- ja nuortenkirjallisuuspostauksiin.

Lukuviikon ratoksi näemmä tartun sivistäviin lastenkirjoihin. On kyllä eduksi, että lapsille suunnatuissa kirjoissa olisi hulvatonta hulluttelua, mutta muunlaisiakin tunnelmia tarvitaan. Viihtyminen vetää lukunautintojen pariin ja innostaa kirjojen kuluttajaksi joka iässä, ja viihtyähän voi sekä riemun että tiedon parissa. Lukuviikkokirjoistani Maami Mustikassa on satuiloittelua ja puuhailua, Soiva metsä on puolestaan lastenkirja monin tavoittein.

Katri Kirkkopelto on kirjoittanut ja kuvittanut kuvakirjan Soiva metsä, jossa kahlataan suursäveltäjämme elämäntaivalta. Kehyskertomuksessa on Ainolassa vieraileva lapsenlapsi, jolle isovanhemmat, Jean ja Aino Sibelius, kertovat papan sävellysurasta.soiva metsä

Kertomustekstin lukeminen ja kuunteleminen kyllä edellyttää hyvää keskittymistaitoa, sillä teksti on melko asiapitoista. Siinä on välillä mukavaa rupattelevuutta, ja lapsipäähenkilö tekee lähestyttäväksi merkkihenkilön eletyn elämän kelailun.

Kuvitus on mielestäni elinehto tarinaan samastumiselle. Luonto- ja ympäristökuvat ovat kauniita, osin jopa hehkuvan satumaisia, kuten Ainolan puutarha. Tunnetut henkilöhahmot on pyritty säilyttämään näköisinä, ja joiltain osin niissä on jäykkää poseeraamista.

SibbeYksi kirjan tavoite on välittää tuleville polville Sibeliuksen suurmiesmerkitystä, joten kirja naksahtaa juhlavuoden teemaan. Merkittävä lisä kirjalle on sen mukana oleva CD-levy, jossa on levytykset kuudesta Sibeliuksen sävellyksestä. Ne ovat teoksia, jotka ovat myös kirjan tarinassa mainittu, joukossa tietysti Finlandia ja Valse Triste. Osa esityksistä on äänitetty Ainolassa, mikä lisännee tunnelmaviritystä. Kirja on siten mainio apu musiikkikasvatukseen: kertomukseen voi limittää musiikin kuuntelua. Kirjan lopussa on lisäksi pieni musiikkisanasto, joka pohjustaa tutustumista klassiseen musiikin termistöön.

Kirjoittaja on käyttänyt kunnioitettavasti lähdemateriaaleja, ja hän on tiivistänyt kirjan loppuosaan aukeaman mittaisen Sibeliuksen elämäkertakoosteen. Itse kuvakirjan kertomuksessa on aiheen painosta joitain kankeuden hetkiä, mutta kyllä kirjassa on myös tunnelmallisia kohtia.

Kaikkiaan on hienoa, että on lastenkirjallisuutta, joka kytkeytyy musiikkiin ja suomalaiseen kulttuuriperintöön. Kyllä tämän kirjan kanssa voi viettää lapsiseurassa monta kirjatovia ja sopivasti annostellen juhlia Sibeliusta, musiikkia ja suomalaista luontoa.
– – –

Kuvat ja teksti: Katri Kirkkopelto
Soiva metsä. Jean Sibeliuksen matkassa
Lasten Keskus 2015
kuvakirja
Mukana CD, jossa on kuusi Sibeliuksen sävelteosta, Nazig Azezian (piano) & Jussi Makkonen (sello).
Lainasin kirjan kirjastosta.
Haasteet: lukuviikko, elämäkerrat

2 kommenttia

Kategoria(t): haaste, Kirjallisuus, Lasten- ja nuortenkirjat, Musiikki

2 responses to “Katri Kirkkopelto: Soiva metsä

  1. Ritva Suhonen

    Hei Tui,
    Kiitos lukuviikon postauksistasi!
    Klaukkalan kirjastossa oli eilen Kirjan ja ruusun -päivänä konsertti, jossa laulettiin rakkauslauluja ja rakkausrunoja jaettiin kuulijoille. Pidin paljon seuraavasta Aale Tynnin runosta Sade vuodelta 1946:

    Sade on viskannut koivuun
    verkot loistavat.
    Sano jo minulle, sano,
    että rakastat.

    Neilikat tuulen alla
    taipuvat iloiten.
    Sano jo, että olen
    sinulle suloinen.

    Katso, minussa silloin
    ihme tapahtuu:
    tulen niin voimakkaaksi
    niinkuin nuori puu,

    tulen niin iloiseksi
    niinkuin neilikat
    sano vain minulle, sano,
    että rakastat.

    Iloista päivää!

Jätä kommentti