Aika ON suuri hämäys

Aika hämää ja hämmentää minua, samoin Sashaa, Bennietä ja Alexia, monia muita myös. Ajankulkuun kuuluu käänteentekeviä ja merkityksettömiä tilanteita, ohikiitäviä kohtaamisia, mieleenpainuvia tapaamisia, muistoja, unelmia ja toiveiden taittumisia. Jennifer Egan näyttää niitä romaanissa Aika suuri hämäys (A Visit from the Goon Squad). Hyvin kirja pysyi hyppysissäni, vaikken parhaimmassa vireystilassa sitä lukenut. Mitä enemmän kirjaa muistelee, sitä paremmalta se tuntuu. Mutta miksi kirjan nimestä puuttuu predikaatti, tai pilkku?

Kerronnan aukkojen paikkaaminen on palkitsevaa. Kulmikas rakenne paljastaa henkilöistään ja tapahtumista jotain olennaista senhetkisessä tilanteessa. Luvuissa on eri päähenkilöitä, myös ajassa sahataan kymmeniä vuosia. Henkilöt voivat viistää toisiaan useaan otteeseen, tai he voivat ilmestyä näköpiiriimme vain kerran, pari. Käy niinkin, että häkellyttävän tiiviisti, osuvasti ja odottamattomasti pienessä tekstikappaleessa niitataan henkilön loppuelämän tai tulevaisuuden kulku.

Kirjan kieli on vivahteikasta. Välillä mielialojen ja tilanteiden kuvaus on tarkkaa dokumentaatiota, ja välillä kerrottu on kuin vertauskuva. Ennalta ei oikein mitään pääse arvailemaan. Outoa kyllä Power Point -esitysluku toimii tehokkaasti. Muoto on perusteltu ja kertojan persoonaa ja perhetilannetta syventävä.

Aika ja sen vaikutus on arvaamatonta. Taukojen pituudella on merkitystä, ainakin musiikissa, varmasti elämässäkin. Aikaa voi kuluttaa vaikka tutkimalla lainausmerkkien väliin suljettuja ilmaisuja, sanakehyksiä. Ajan myötä voi käydä näinkin: ”Hän oli sanakehys ihmismuodossa: kuori, jonka sisus oli kadonnut.

4 kommenttia

Kategoria(t): Kirjallisuus

4 responses to “Aika ON suuri hämäys

  1. Ritva Suhonen

    Kiva kritiikki kirjasta, josta olen itse vain lyhyesti kirjannut:” Valtavasti henkilöitä. Kehämäinen rakenne sekä etu että rasite. Aikakaari 50 vuotta.”
    Viimeksi luin pakistanisamerikkalaisen Ayad Akhtarin esikoisen Appelsiininkuoren katu, joka näyttää mielenkiintoisen maiseman islamilaiseen maailmaan. Kun alun kömpelyydestä pääsee eteenpäin, kirjan maailmaan sukeltaa mielellään.

  2. Eeva Kiviniemi

    Tuija, kirjan nimi on tarkalleen ottaen Aika suuri hämäys, ei Aika hyvä hämäys. Tästä syystä nimi on erittäin moniselitteinen ja sen voi minusta ymmärtää myös siten, että kirjassa kerrotaan suuresta hämäyksestä, jota koko ihmisen elämä edustaa. Toki myös siten, että aika sinänä on vain suurta hämäystä, että aikaa ei tavallaan ole olemassa. Olen itse sen kannalla, että pilkkua tai verbiä ei tarvita, koska ne kutistavat otsikon merkityksiä.

    Kirja oli minusta lumoava, rakastin sen imua ja kiihkeyttä ja sitä, että kaikki liittyy kaikkeen ja melkein mitä tahansa voi tapahtua – ja tapahtuu.

    • tuijata

      Eeva, pätevästi perustelet! Mistähän se ”hyvä” minulle tupsahti (otsikossa sentään pysyin totuudessa) – aika on kyllä suuri ja hyvä hämäys 🙂
      Ajasta puheenollen surettaa, että näin syksyn tullen en ehdi lukea toivomallani tavalla. Pitää vain lisätä muistikirjaan lukemattomia teoksia vastaisuuden varalle.

  3. Jamo Ihalainen

    Egan on hieno! Ylipäätään Tammen keltaisen kirjaston uutuuskäännöksiin voi taas luottaa, jos haluaa lukea laadukkaita lukuromaaneja.

    Kahdesta elämän tärkeästä asiasta löytää vain harvoin uskottavaa ja silti kiehtovaa tekstiä: seksistä ja livemusiikista. Jälkimmäistä Egan kuvaa kirjan loppupuolella hämmentävän nostattavasti sortumatta melodramaattisuuteen. Lisäksi siinä kohdassa onnistutaan yhdistämään ikiaikainen musiikin luoma aito yhteisöllisyys auringontarkasti laskelmoituun musiikin tuotteistamiseen ja markkinointiin.

    Kummallinen popmusiikki pelastaa maailman. Jälleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s