Taivaan reunalla

Auf der anderen Seiten (2007) on oikein sopiva pääsiäiselokuva. Tarina etenee taitavasti ja ennakoimattomasti. Turkkilaistaustaisen germanistiprofesorin elämä kääntyy toiseksi, samoin hänen isänsä ja isän naistuttavuuden tyttären ja hänen ystävänsä ja tämän äidin ja… Ihmissuhteet kietoutuvat seitinomaisesti toisiinsa. Sattumat saattavat joskus elokuvissa ärsyttää, mutta parhaimmillaan sattumanvaraisuus ja toisiaan viistävät kohtaamiset vain korostavat tarinaa taidolla. Niinhän se on tässä tosielämässäkin, että asiat ja ihmiset usein kietoutuvat toisiinsa. Ja sitten asiat kääntyvät suuntaan, jota ei olisi arvannut.

Elokuvan henkilöt ovat kiinnostavia. Kenenkään pinnan alle ei tunkeuduta, jokainen jää jotenkin ulkokohtaiseksikin, mutta silti eläväksi. Jokainen on myös jollain tavalla epämiellyttävä; yksiulotteisuuden vaara katoaa ja useita sävyjä ja arvaamattomuutta syntyy. Jää elävä tunne inhimillisyydestä. Turkkilais-saksalainen lähestymistapa on tenhoavan arkinen ja rosoinen. Elokuva jäi elämään mieleeni. Tähän ei amerikkalainen pysty. Esittelypätkä antaa vain kalpean aavistuksen kokonaisuudesta ja tunnelmasta: http://www.youtube.com/watch?v=i8rhDyhIloM

Yritin kyllä päästä jenkkiläisen Black Swaninkin maailmaan. Piipittävä Portman parani loppua kohti, ja olihan moni asia psykologisesti perusteltu. Muutenkin tarinan ja kuvauksen kuljetus kehittyi elokuvan kuluessa. Mutta kuitenkin kokonaisuus jäi tyhjäksi poseeraamiseksi, ja elokuvan loputtua jäin murehtimaan, miksi kaikki tämä. Täydellisyyden tavoittelu ei ole ihmisten juttu, taivaan reunalle päästään epätäydellisinä.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Elokuvat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s